Koelkast storingen

Koelkast storingen

De koelkast is een van de meest gebruikte witgoedapparaten in het huishouden. Als je koelkast stuk is worden je verse producten niet langer gekoeld en gaan ze bederven. Dan wil je natuurlijk dat de koeling zo snel mogelijk gerepareerd wordt! Elke koelkast heeft zijn eigen specifieke storingen.

Wij repareren de volgende merken: AEG, Atag, Bauknecht, Beko, Bosch, Electrolux, Etna, Inventum, Liebherr, Miele, Pelgrim, Samsung, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Maak direct een reparatie afspraak met onze vakman, we komen graag bij jou langs.

Veel voorkomende koelkast problemen

Het vriesvak ontdooit
Probleem: De koelkast staat in een te koude ruimte
Hoe kan ik ‘t oplossen? Wanneer de temperatuur in de omgeving kouder is, dan hoeft de motor minder vaak aan te slaan. Dit is vaak in de winter. Plaats de koelkast dan ook niet in een omgeving van 10 graden of lager.

Er ligt water onder de koelkast
Probleem: De koelkast condenseert niet goed, er zit waarschijnlijke een simpele leiding verstopt.
Hoe kan ik ‘t oplossen? Koelkasten condenseren op de achterzijde, waardoor het water naar onderen loopt naar het gootje. Als het gootje verstopt is dan kan het water niet meer weg lopen en krijg je dus water in de koelkast. Voor het ontstoppen prik je voorzichtig het gaatje door.

De koelkast wordt niet meer koud
Probleem: De thermostaat is kapot
Hoe kan ik ‘t oplossen? Koelkasten kennen twee soorten thermostaten. Eén die je handmatig door draaien instelt, zonder display of een andere vorm van elektronische temperatuurweergave.
In geval van de “normale” thermostaat, de eerstgenoemde, is deze veelal defect en moet deze vervangen worden door onze vakman. Als het een elektronische thermostaat is, kun je kijken of het display dezelfde temperatuur aangeeft als de daadwerkelijke temperatuur in de koelkast. Als dit het geval is en dit is te warm, dan is waarschijnlijk de elektronische thermostaat defect.

De koelkast of vriezer vriest aan
Probleem: Als er veel ijs in de koelkast of vriezer ontstaat, is er iets mis. Vaak zorgt een defect deurrubber voor aanzuiging van lucht waardoor het vocht in deze lucht in de koelkast terecht komt. Dit verandert dan snel in ijs. Als er op de achterwand van een koelkast veel ijs zit, kan dat betekenen dat de koelkast versleten is. Bepaalde delen van het koeltechnische gedeelte zitten dan verstopt, of het filtersysteem voor het koelmiddel is dichtgeslibd.
Hoe kan ik ‘t oplossen? De deurrubbers moeten vervangen worden en controleer de thermostaat. Is dit in orde? Vraag dan om advies van onze vakman.

De koelkast stinkt
Probleem: Een koelkast staat vol met levensmiddelen en het zou fijn zijn als deze ruimte schoon blijft, in ieder geval schoon ruikt.
Hoe kan ik ‘t oplossen? Om te zorgen dat de koelkast fris blijft maak je eerst de plateaus, glasplaten en bakken vrij zijn van voedselresten. Ondanks dat het een koelkast is, gaan deze resten toch rotten en zo komen er bacteriën en stank in de koelkast die er niet horen. Zorg dat deurrubbers altijd schoon zijn; ook aan de binnenzijde. Hier gaat vaak schimmel tussen zitten (grijs/zwarte smurrie). Tip: Om de muffe lucht uit een koelkast te krijgen kun je een schoteltje met azijn of spiritus in de koelkast zetten.