Afzuigkap storingen

Afzuigkap storingen

Ben je net aan het koken, staat heel de keuken blauw en werkt de afzuigkap niet meer. Elk afzuigkap merk heeft zijn eigen specifieke storingen.

Wij repareren de volgende afzuigkap merken: AEG, Atag, Bauknecht, Beko, Bosch, Electrolux, Etna, Inventum, Miele, Pelgrim, Samsung, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Maak direct een reparatie afspraak met onze vakman, we komen graag bij jou langs.

Veel voorkomende afzuigkap problemen

Je keuken is te goed geïsoleerd
Probleem:
 Je zou het wellicht niet verwachten, maar de meeste afzuigkap problemen komen voor in nieuwe keukens en nieuwbouwwoningen. Dan doet de afzuigkap in feite niets anders dan lucht uit de keuken aanzuigen en deze naar buiten blazen. Maar als er niet voldoende lucht beschikbaar is in de keuken, dan zal de afzuigkap minder draaien en dus ook minder lucht verplaatsen dan de bedoeling is.

In oude keukens zitten vaak nog allerlei spleten en kieren waar lucht doorheen kan komen. Maar omdat nieuwe keukens soms gewoon te goed geïsoleerd zijn, kan dit leiden tot een minder goed werkende afzuigkap.

Hoe kan ik ‘t oplossen? Zorg voor voldoende luchttoevoer als de afzuigkap aan staat, bijvoorbeeld door een raampje in de keuken open te zetten.

De filters zijn vervuild
Probleem:
 Heb je een afzuigkap met recirculatie? Dan is de kans groot dat de filters vervuild zijn. 

Hoe kan ik ‘t oplossen? Zorg dat je de filters van de afzuigkap tijdig vervangt.

De afzuigkap hangt te hoog
Probleem:
 Hoe hoger de afzuigkap hangt, hoe lastiger het is voor het apparaat om effectief af te zuigen.

Hoe kan ik ‘t oplossen? Zorg dat je afzuigkap niet meer dan 1 meter boven je fornuis of kookplaat hangt.

De afzuigkap is niet breed genoeg
Probleem:
Als je een extra brede kookplaat heeft (bijvoorbeeld met 6 of meer kookzones) moet je er rekening mee houden dat je afzuigkap minstens net zo breed moet zijn om de kookluchtjes optimaal te kunnen afvoeren.

Hoe kan ik ‘t oplossen? Zorg ervoor dat je afzuigkap net zo breed is als je kookplaat.

De afzuigkap heeft onvoldoende vermogen
Probleem: 
Een grote keuken heeft vanzelfsprekend een afzuigkap met meer vermogen nodig dan een kleine keuken. Het kan zijn dat jouw afzuigkap te weinig vermogen heeft.

Hoe kan ik ‘t oplossen? Zorg dat je een afzuigkap aanschaft met voldoende vermogen. Het benodigde vermogen van een afzuigkap kun je berekenen aan de hand van het volume van de keuken (lengte x breedte x hoogte).

Je kunt ervan uitgaan dat een afzuigkap het totale luchtvolume van de keuken in de laagste stand tot 10 keer in een uur kan verversen. Is je keuken bijvoorbeeld 2 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog, dan komt dat neer op een kubieke inhoud van 30m3. Dan heb je dus een afzuigkap nodig met een vermogen van ten minste 300m3 per uur.

De afvoerbuis is te smal of te lang
Probleem:
 Het kan ook zijn dat de afvoerbuis te smal of te lang is, of dat er te veel bochten in zitten. Belemmeringen in de afvoerbuis kunnen ervoor zorgen dat de lucht niet optimaal kan worden afgevoerd.
Hoe kan ik ‘t oplossen? 
Zorg dat er zo min mogelijk bochten in de afvoerbuis zitten en voorkom onnodig lange afstanden. Hoe directer de verbinding met buiten, hoe beter.