Wasmachine centrifugeert soms wel soms niet

Een starttarief van €65,-

Vaak binnen 1 werkdag gerepareerd

Meer dan 200 lokale vakmannen

Mijn wasmachine centrifugeert soms wel, soms niet. Help!

Plotseling haal je het wasgoed uit de wasautomaat en je voelt dat het wasgoed nog kletsnat is. Dit is niet wat je verwacht na een wasbeurt. Bij een dergelijke constatering is het verstandig om de wasautomaat niet meer te gebruiken, maar eerst te kijken naar een aantal mogelijke oorzaken.

Wasmachine centrifugeert niet na programma

Mogelijk oorzaak: wasmachine centrifugeert soms, wel soms niet

Als je merkt dat je wasmachine soms wel centrifugeert en soms niet, is het lastig om er snel achter te komen wat de mogelijke oorzaak is. Onze vakmannen hebben voor jou handige tips beschreven. Op deze manier kun je gemakkelijk zien of je het zelf kunt verhelpen of dat het verstandig is om het te laten repareren door een erkende monteur.

Om erachter te komen wat de oorzaak is, hebben we veel voorkomende oorzaken voor onder elkaar neergezet:

 • De koolborstel is versleten
 • Een verstopte pompfilter

Mogelijke oplossingen

 

Hoe vervang ik de koolborstel?

Alle wasmachinemotors hebben een koolborstel, deze geven de energie door aan de bewegende delen van de motor. Als een koolborstel versleten is, kan de wasmachine niet optimaal meer centrifugeren.

Tips om het probleem zelf op te lossen.

Let op!: Vergeet niet de stekker uit het stopcontact te halen en draai vervolgens de kraan dicht voordat je onderstaande stappen doorloopt.

 • De koolborstel zit in de motor en deze bevinden zich onderin de wasautomaat. Om bij de motor te komen moet eerst het bovenblad en het achterste paneel lost maakt worden met een ‘torx’ schroevendraaier (verkrijgbaar bij de bouwmarkt);
 • Haal de bedrading van de koolborstel af;
 • Schroef de koolborstel los en haal deze uit de wasautomaat;
 • Plaats de nieuwe koolborstel en schroef ze vast;
 • Bevestig de bedrading weer aan de koolborstel.

Hoe kom je er achter of  de koolborstels versleten zijn?
Koolborstels zijn slijtagegevoelige onderdelen, waarvan de levensduur afhangt van het gebruik van de machine. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende signalen:

Jouw klacht hier tussen? Groote kans dat je de koolborstels moet gaan vervangen.

Hoe kom je erachter of de pompfilter verstopt is?

Dit is een veelvoorkomend probleem! Iedereen vergeet weleens te controleren of er nog voorwerpen in de broekzakken zitten, terwijl hij zo in de wasmachine gedaan wordt.
Helaas kan dat ene voorwerp, wat nu ook mee gewassen wordt, kan voor schade zorgen. Dit kan zich bijvoorbeeld resulteren in een verstopte pompfilter. Dit kunnen al snel kleine en onschuldige voorwerpen zijn, denk hierbij aan: muntstukken, snoep, zakdoeken, papier, speelgoed, etc.

Wil je weten hoe jij zelf de pompfilter kan ontstoppen? Onze vakmannen hebben voor jou stapsgewijs de handelingen beschreven:

Let op! Vergeet niet eerst de stekker van de wasmachine uit het stopcontact te halen:

Zelf oplossen:

 • Over het algemeen zitten de pompfilters en de afvoerslang aan de voorkant van de wasmachine. Er bevindt zich een klepje die open kan. Open dit klepje;
 • Zet een lege bak / afwasteil neer, net onder de afvoerslang en haal het dopje van de afvoerslang los;
 • Komt er geen water uit de afvoerslang? Duw dan het dopje van de afvoerslang weer dicht;
 • Naast de afvoerslang zit de pompfilter, draai die los, zodat er water uitkomt;
 • Controleer of er geen voorwerp in het filter of de wasmachine vastzit. Indien er wel een voorwerp in het filter zit, verwijder dan het voorwerp;
 • Doe de stekker in het stopcontact en zet de wasmachine weer aan.

Is je wasmachine defect en wil je geholpen worden?

Ben je er niet zeker van dat het aan de koolborstel, schoepen of pompfilter ligt? Laat een erkende monteur de machine dan controleren! Onze vakmannen helpen je graag.